het kombuis

De huidige kombuis is de derde kombuis van de Holland. Dit nieuwe kombuis is in 2007 voorzien van moderne, professionele keukenapparatuur, zoals een inductiekookplaat, combi-steamer en een grote koelcel. In deze kombuis heeft al menig befaamd chef-kok gekookt, zoals onder meer Herman den Blijker en Joop Braakhekke. Daarnaast is er een luxe, professionele spoelkeuken gekomen.

Historie

Van de eerste kombuis zijn nog beelden te zien op de DVD ‘Guusjen, zeesleepboot Holland in actie’. Deze kombuis bevond zich op de plaats waar nu de spoelkeuken is. De omstandigheden waren primitief. Er werd gekookt op een kolengestookt fornuis; de kolen lagen in een bak naast het fornuis die gevuld kon worden vanuit de walegang. Het dagmenu was eenvoudig en bestond uit pap in de ochtend, warm eten tussen de middag en ’s avonds een broodmaaltijd. Het brood werd altijd meegenomen van de wal, zodat er aan boord niet gebakken hoefde te worden.

De kok bepaalde wat er aan boord gebakken en gekookt werd. Als er een kok nodig was en iemand die aanmonsterde zei dat hij wel kon koken, dan was het gauw geregeld. Wel of geen ervaring, je moest je maar redden. Later kwam er een opleiding voor scheepskoks. Een hele vooruitgang.

Kombuis nummer twee kwam op de plek waar de sleeplier stond. Varend voor Rijkswaterstaat werd de sleeplier overbodig, want het schip werd niet meer als zeesleper gebruikt. Er kwam een goed uitgeruste kombuis met genoeg ruimte en mogelijkheden om voor een bescheiden bemanning te koken. We kregen echter te maken met steeds grotere groepen en het was voor de catering een hele opgave om alles te koelen en te verwarmen. De koelkasten stonden soms overal en vooral in de walegang. De afwas moest gebeuren in dezelfde keuken en daarbij werd de hele bemanning ingezet.

En dan is er nu de derde kombuis. Uitgerust met allerlei nieuwe snufjes, zoals een inductiekookplaat, een combi-steamer, grote frituurbakken, een magnetron en een grote koelcel. Daarnaast is er een luxe spoelkeuken gekomen met een professionele afwasmachine en voldoende ruimte voor het neerzetten van allerlei vaatwerk.