26.09.2024

Jarig Langhout, algemeen manager a.i. per 1 oktober 2024

Kortgeleden berichtten wij onze medewerkers en vrijwilligers vanuit het bestuur over de eerste zes maanden, hoe we gezamenlijk alsnog een mooi vaarprogramma voor 2024 hebben gerealiseerd en de vooruitzichten voor seizoen 2025. Maar we gaven ook aan dat onze ambitie verder reikt. We willen vernieuwen en dus gaan we een gezonde basis bouwen, zodat we het schip niet allen nog een paar jaar in de vaart houden, maar ook op lange termijn heel veel mensen kennis kunnen laten maken met de techniek en de vaargeschiedenis van de Holland, het liefst ook varend. 

In de afgelopen maanden hebben we als bestuur geconcludeerd dat hiervoor veranderingen in de organisatie nodig zijn. We hebben vastgesteld dat de samenwerking tussen personen, de samenwerking tussen wal en schip en de samenwerking tussen gastheren en bemanning niet goed verloopt. Er moet gewerkt worden aan een cultuur van goed samenwerken en samen problemen oplossen. Ook onze administratieve systemen zijn zwaar verouderd, inefficiënt en faciliteren ons niet. Deze moeten vervangen worden. 

Als bestuur hebben wij nagedacht over hoe wij dit veranderingsproces willen aanpakken. Wij weten dat het niet gemakkelijk zal zijn en ook zal niet iedereen het met ons eens zijn in alles wat wij gaan doen. Vandaag zetten wij een eerste stap om dit cruciale proces op te starten. Wij denken dat veranderingen alleen succesvol kunnen zijn als er een strakke regie wordt gevoerd en er een éénduidige leiding is.

 

Per 1 oktober aanstaande wordt Jarig Langhout benoemd als Algemeen Manager (ad interim) van de Stichting Zeesleepboot Holland. In deze functie wordt hij eindverantwoordelijk voor zowel de walorganisatie als de organisatie van het schip. Dus de office manager, de donateurs- en financiële administratie, bootsman, gastheren en alle andere vrijwilligers worden vanaf 1 oktober direct door Jarig Langhout aangestuurd. Hij gaat dit doen voor zo lang als nodig is om de door ons gewenste veranderingen te realiseren en wij verwachten dat dit tenminste een jaar zal zijn. Om bestuurlijk rollen en verantwoordelijkheden helder te houden zal Jarig zijn bestuursfunctie als secretaris gedurende deze periode neerleggen. Voor de korte termijn zal ondergetekende zijn taken als secretaris waarnemen. 

Wij zijn voornemens om in de maand november een bijeenkomst met alle vrijwilligers te organiseren waar wij meer zullen vertellen over de gewenste veranderingen en over de initiatieven waaraan al wordt gewerkt. Tevens hebben medewerkers en vrijwilligers de gelegenheid eigen inbreng te geven. Natuurlijk zullen Jarig en het bestuur met enige regelmaat informeren over de voortgang, de veranderingen en de volgende stappen. 

Wij wensen Jarig Langhout heel veel succes in zijn nieuwe rol!

Wij vertrouwen erop dat medewerkers en vrijwilligers ons zullen helpen om de noodzakelijke veranderingen en beoogde doelen te realiseren. Als zij vragen of suggesties hebben dan weten zij Jarig en het bestuur te vinden.

 

Namens het Bestuur,

Stichting Zeesleepboot Holland

 

Jos Zandhuis 

voorzitter

 


terug naar overzicht