19.07.2024

DE HOLLAND KEERT NIET TERUG OP TERSCHELLING

Gedurende de afgelopen 12 maanden heeft onze stichting intensief overlegd met de Gemeente Terschelling om een veilige ligplaats te krijgen voor de Holland in de haven van Terschelling. 

Helaas is dat niet gelukt. Achterin de haven kan om veiligheidsredenen niet worden afgemeerd vanwege de krappe ruimte en stroming. Voorin de haven kan door zwaardere schepen zoals de Holland niet worden afgemeerd omdat de houten steigers door de jaren verzwakt zijn en eerst vervangen moeten worden. 

De renovatie van de haven gaat nog meerdere jaren duren. Een voorstel om de eerste houten steiger eerder te vervangen dan wel te versterken is in de gemeenteraadsvergadering van 17 juli jongstleden afgewezen vanwege de kosten. 

De consequentie hiervan is dat de Holland ook de komende jaren de haven van Terschelling niet kan binnen gaan. Dit betekent dat de activiteiten van de Stichting Guusjen - die samen met plaatselijke VVV in de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie dagelijks tweemaal een vaartocht met de Holland voor bezoekers van het eiland organiseerde - komen te vervallen. 

Ook kan de Holland niet langer als officiële trouw-locatie van de gemeente Terschelling worden aangeboden. 

We zullen in overleg treden met het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) om te kijken of een deel van de trainings- en opleidingsactiviteiten op de Holland vanuit Harlingen kan worden voortgezet.

Voor tochten die wij organiseren voor bedrijven, particulieren en sponsoren - en waarbij Terschelling wordt aangedaan - geldt dat wij die tochten alleen nog kunnen uitvoeren als het voor het gezelschap passend is om met tenders naar/vanaf de kant gebracht te worden en als zij de daarmee samenhangende kosten willen betalen. 

Onze stichting betreurt de situatie ten zeerste. De Holland vertegenwoordigt een groot historisch belang en wij willen graag jong en oud laten kennismaken met de oude techniek, het varen en de bergingen van vroeger. En het liefst ook vanaf Terschelling, want de Holland hoort bij Terschelling. 

Ook in financieel opzicht is onze stichting hard geraakt door het wegvallen van de activiteiten vanaf Terschelling sinds 2023. Wij kunnen het ons niet permitteren om nog enkele jaren te wachten op een mogelijk 'plekje' in de haven van Terschelling.

Als bestuur zullen wij de komende maanden samen met andere partijen alternatieven uitwerken zodat we in het seizoen 2025 vanuit andere locaties weer heel veel gasten op ons prachtige schip kunnen ontvangen. Met hulp van onze donateurs, meeslepers, captains partners en sponsoren gaat dat zeker lukken!

 

Jos Zandhuis

voorzitter 

Stichting Zeesleepboot Holland 

 


terug naar overzicht