De legende leeft voort

Paraat En Start Klaar (PESK)

Gelukkig zijn deze vier woorden nog steeds van toepassing op de unieke bergingsjager 'Holland'. Zo'n 200 spectaculaire reddingen heeft de in 1951 gebouwde zeesleper op haar naam. Even leek het dat dit unieke - meer dan 57 meter lange - schip verloren zou gaan. Maar dankzij de visie van Nederlandse bedrijven, overheden en instellingen konden fondsen bijeen worden gebracht voor aanschaf en restauratie van de 'Holland'.

Mede dankzij de inzet en het enthousiasme van een hechte groep vrijwilligers kon de Holland grotendeels in oorspronkelijk staat worden teruggebracht en bovendien worden voorzien van de moderne veiligheidsvoorzieningen. Hiermee blijft een stuk authentieke Hollands Glorie voor het nageslacht bewaard. Een monument van Nederlandse scheepsbouwkunde. 

Zeesleepboot Holland is in meerdere opzichten uniek. Als de veerboot naar Terschelling vol was, wilde eigenaar rederij Doeksen de Holland kunnen inzetten voor de passagiersdienst. Vandaar dat zij bij de bouw van het schip ook de sfeervolle salons hebben laten aanleggen. In die tijd voer de Holland als passagiersdienst met meer dan 800 passagiers aan boord!

Het is de combinatie van het stoer werkschip inclusief haar krachtige Werkspoor-motor met de elegante salons die de Holland zo aantrekkelijk en uniek maakt. Niet alleen voor bedrijven, overheden en instellingen, maar ook voor bruiloften, jubilea en andere partijen en evenementen.

De historische thuishaven van de Holland is Terschelling, de huidige thuishaven is Harlingen.