07.01.2022

Klaas van der Wielen, oud-kapitein en Holland-icoon

Op Terschelling is overleden Klaas van der Wielen, iconische kapitein zeesleepboot Holland

 

KLAAS VAN DER WIELEN

Stuurman (1955-1959) en kapitein (1959-1990) 

MS Holland IV

P E S K 

 

In de nacht van woensdag op donderdag 6 januari 2022 is op Terschelling overleden Klaas van der Wielen, oud-kapitein op MS Holland IV. Zowel de man als het schip zijn als ‘Hollands Glorie’ van iconische waarde.

 

Na zijn opleiding aan de Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling monsterde Klaas van der Wielen (GK1751) eind jaren ’40 van de vorige eeuw aan op de zogenoemde Liberty-schepen van de VNS, zette koers richting Afrika om vervolgens in Mombassa over te stappen op de sleper Upesie. Het manoeuvreren was ‘machtig mooi werk’ en de havenbezoeken aan Dar es Salaam, Mombassa en Tanga roepen levendige herinneringen op. Prachtige anekdotes zijn recent opgetekend in het ‘Cornelis Douwes’ alumnimagazine van de VOZT en in het Holland PESK-magazine.

 

Vanuit Afrika hield Van der Wielen de contacten warm met het kantoor van rederij Doeksen. En zo gebeurde het dat Klaas eind 1955 terugkeert op Terschelling, met zijn gezin wordt herenigd en stuurman wordt op de sleepboot Holland. Een behouden thuiskomst na de Afrikaanse jaren, voor zo lang het mocht duren. Na drie dagen was er sprake van vliegende noordwesterstorm en de Holland moest uitvaren: Guusjen! Verhalenverteller Klaas memoreert: “De tocht door de ‘gronden’ naar dieper water was altijd een forse uitdaging, eenmaal meer water onder de kiel betekende vaak ietwat minder hoge zeegang. Zo niet, deze keer. Bij het inzetten van koersverandering kwam vanuit het niets een immense grondzee aanrollen, die het schip in een klap ‘op één oor’ donderde en op dat moment dacht ik ‘foute boel’. Tot de knieën in het water in het stuurhuis met onnoemelijke scheepsschade, richtte de Holland zich tot mijn grote opluchting weer op. Geen angst, wel altijd respect, het had onze levens voorgoed kunnen veranderen.”

Onder bevelvoering van kapitein Jan Doeksen vaart Klaas van der Wielen mee als stuurman. Hij wordt binnen een jaar al plaatsvervangend kapitein en is in 1959 opvolger van Jan Doeksen als kapitein van de Holland. Tot zijn pensionering eind 1990 volgde een fascinerende maritieme carrière die resulteerde in een robuust archief, dat leest als een spannend jongensboek vol machtige verhalen.

 

Op bezoek bij de oude kapitein en zijn echtgenote thuis op het eiland was altijd een belevenis. Op de bank gezeten onder het schilderij van zijn Holland was het genieten van kapitein Klaas, de verhalenverteller.

Afgelopen november was Klaas in gezelschap van zoon Hendrik-Klaas aan boord van de Holland in de haven van Harlingen. Uit handen van Henry Drost ontving hij het eerste exemplaar van het boek ‘Holland, 100 jaar Terschellinger Zeesleepboot Historie’. Verguld sprak hij nadrukkelijk zijn dank uit aan alle bemanningsleden en vrijwilligers voor hun inzet voor de Holland, en daarmee voor het behoud van de Oude Dame en haar vooral varend houden. Om daarna met een snelle tender terug te keren naar zijn geliefde eiland.

 

De Holland ligt momenteel voor onderhoud aan de Dokkade in de haven van Harlingen. Tijdens de afscheidsceremonie zal uit respect voor haar oud-kapitein de fluit ferm en fier overzee te horen zijn …

 
TerschellingTV - eerbetoon Klaas van der Wielen en reportage oud-opstappersdag 
 

terug naar overzicht