15.03.2019

Onderhoud 2018 2019 week 11

Allereerst het verslag werkzaamheden machinekamer van zaterdag 09-02-2019.

Zoals U wellicht gelezen hebt in het verslag van de bootsman is er afgelopen week veel werk verzet, waaronder ook in de machinekamer. Deze zaterdag hebben we een aanvang gemaakt met onze jaarlijkse veiligheidstrainingen. Dit word gedaan om  in aanloop naar het vaarseizoen de bemanning, middels praktijk oefeningen, weer bewust te maken van mogelijke calamiteiten en hoe daar op te reageren. Desondanks zijn de werkzaamheden in de machinekamer doorgegaan. Van de hoofdmotor zijn de carterdeksel gemonteerd, dit i.v.m. de proefvaart. In het zeewatergedeelte van de zoetkoelwaterkoeler van de boegschroefmotor zijn nieuwe zinkstukken geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de corrosieve invloed van het zeewater op het materiaal van de koeler beperkt word. Daarnaast hebben we nog de dekgenerator aan een visuele inspectie onderworpen.

Inmiddels zit de eerste trainingsdag onder leiding van Cor Staal, die alle trainingen verzorgd, er op en het was voor allen weer een nuttige dag. De eerste ploeg vrijwilligers is weer up to date met het wel en wee op het gebied van de veiligheid aan boord. De nadruk ligt met de trainingen op de brandbestrijding, Man Over Boord en schip verlaten, allemaal zaken waar we hopelijk nooit mee te maken krijgen. Aan het eind van deze maand zal het grootste gedeelte van onze vrijwilligers de trainingen gevolgd hebben. Deze week hebben we onze reserve onderdelen vanuit de oude opslag (garage) verhuisd met behulp van een vrachtwagen van de firma ‘De Vlas’ naar onze nieuwe locatie bij het Brouwdok, alwaar het een stuk droger en overzichtelijker staat opgeslagen. Mettertijd zullen we daar wat meer ruimte gaan krijgen zodat we de onderdelen ook onderhoud kunnen gaan geven in de opslag.

Tussen de bedrijven door is door Lloyds het technische gedeelte afgesloten met het tekenen en afgeven van de desbetreffende certificaten, op 3 april hoeven we alleen de papierwinkel nog met Lloyds af te sluiten en zijn we weer vaargereed. Ook het onderhoud loopt nu op zijn einde, iedereen is druk bezig om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Vandaag (vrijdag) hebben we een kleine proefvaart gehouden die prima verlopen is, de proefvaart is traditie getrouw een tochtje waar een hoop vrijwilligers naar uitkijken en we waren dan ook door een redelijke grote bemanning vertegenwoordigd. Na de proefvaart zijn we weer afgemeerd aan de Nieuwe Willemshaven oftewel ons ‘eigen’ plekje.

Daar er geen grote dingen meer staan te gebeuren en we alleen nog wat schilderwerk, opruimen en wat bevoorradingen op de rol hebben staan wil ik met dit verslag onze onderhoudsverslagen afsluiten voordat ik in vervelende herhalingen val. Ik wil iedereen die ons een warm hart hebben toegedragen de afgelopen 17 weken hartelijk danken voor hun support, uiteraard houden we u op de hoogte mochten er veranderingen plaatsvinden dan laat ik u dat natuurlijk via deze weg weten.

Ook gaat mijn dank uit naar Cor Staal, voor de verslagen uit de machinekamer en Henk Bos voor het leveren van de altijd mooie en scherpe foto's.

Tot zover, Rob


terug naar overzicht