18.01.2019

Onderhoud 2018 2019 week 03

Verslag werkzaamheden machinekamer van zaterdag 12-1-2019.

Deze zaterdag stond in het teken van het terugplaatsen van de drijfstang lager cilinder één van de hoofdmotor. Dit lager is afgelopen week door de firma “Machinefabriek Bootsman” te Zaandam gemeten, deze firma beschikt over de juiste maatvoeringen. Mede door hun inspanning en adviezen konden we het lager weer gaan plaatsen, waarvoor onze dank. Dit plaatsen ging niet zomaar omdat we ten eerste niet zoveel speelruimte hadden en ten tweede dat dit best wel een zwaar onderdeel is. Al met al is het ons gelukt. Daarnaast hebben we twee kleppen van cilinder drie van de hoofdmotor gedemonteerd, schoongemaakt, geschuurd en in elkaar gezet en volgende week worden deze gemonteerd. Daarvoor zijn de zittingsvlakken in de cilinderkop alvast glad geschuurd en schoongemaakt. Nadat de drijfstanglager gemonteerd hadden konden we de gereedstaande In- en uitlaatklep plus bijbehorende onderdelen weer monteren. Ondertussen zagen we nog kans om een aanzetluchtklep in elkaar te zetten en een carterdeksel te monteren. Als laatste dient vermeld te worden dat de dek generator een zogenaamde “uren” beurt heeft gekregen. Dit houd in dat de smeerolie en filter vernieuwt worden, plus dat er een visuele inspectie plaats vind. Gekeken word naar eventuele lekkages en algehele toestand van de motor. Dit geschied bij elke 750 draaiuren. Gedurende deze hele onderhoudsdag werden we geassisteerd door een eerste jaars student van het Maritiem Instituut Willem Barentsz te Terschelling. Hij heeft afgelopen jaar rondleidingen verzorgt aan boord en gaf aan dat hij mee wilde helpen het onderhoud.

Nou dat is een goede zaak, pappen en nat houden zou ik zeggen. Investeren in de toekomst! Was het weer deze week niet om over naar huis te schrijven, dat werd vrijdag ruimschoots goed gemaakt en konden er vele klussen buiten gedaan worden. Maar eerder deze week hebben de mannen zich goed geweerd ondanks de kou en regen. Er zijn weer een aantal lasklussen gedaan door Frank en Hessel die we al Knabbel en Babbel zijn gaan noemen. Eén van de grote klussen die gedaan is, is het vervangen van de scharnieren van de deur SB op het achterdek waar een aantal zwemvesten opgeslagen liggen geen eenvoudige klus maar het resultaat mag er zijn. Nu alleen nog een oplossing voor de knevels die vervangen moeten worden, waarschijnlijk kiezen we voor een deurheng met knevelmoer. Verder hebben de mannen de aansluitleiding- en koppeling voor het waterkanon gerepareerd en is het manifold aan SB grotendeels gedemonteerd voor onderhoud. Ook de fundatiebouten van de MOB kraan zijn vervangen, iets wat niet overbodig was. Klaas heeft met de mannen de smaak goed te pakken om alle roestplekken aan te pakken en zijn de houten trappen verwijderd om ze goed te kunnen schuren en ze weer een paar keer goed in de lak te zetten. Een stoffig klusje maar dan heb je ook wat. Een monteur van de firma Brouwer heeft werk opgenomen om diverse schakelaars op het schakelbord te vernieuwen en de aansluitingen te verbeteren.

De planningen met de timmerman (aanpassen bar, Walinga Wooncentrum (nieuw linoleum), TD Heineken (plaatsen afzetblad en opnieuw aansluiten tap), Lassche en Keizer (koeling), Kunststof Vloeren Nederland (vloer kombuis) en Aqua Safety (blus- en reddingmiddelen) zijn gemaakt zodat niemand elkaar in de weg zit. Vanaf maandag kunnen de desbetreffende bedrijven zich uitleven, maar daarover later meer.

Tot zover, Rob


terug naar overzicht